Hoe Minze Homeflow en Telehealth urologen helpt tijdens de COVID-19 crisis

COVID-19 zet alle onze systemen en werkmethodes onder druk. Ook voor urologen.

Tijdens gesprekken met urologen en distributeurs over heel Europa leerden we dat patiënten met LUTS klachten nog amper bij de uroloog en het ziekenhuis terecht kunnen. Oudere mensen zijn kwetsbaar, ziekenhuizen hebben andere prioriteiten en wachtzalen zijn leeg. Het is nu ook duidelijk dat COVID-19 niet enkel impact heeft op de mensen die ziek zijn door het virus, maar ook op mensen met andere gezondheidsproblemen. Dit alles heeft als gevolg dat urologen verplicht zijn hun consultaties te annuleren waardoor wachtlijsten veel en veel langer worden.

Bij Minze hebben we de koppen bij mekaar gestoken en gebrainstormd over hoe we kunnen helpen. Samen met GOED Thuiszorgwinkel (CM) hebben we besloten de beschikbaarheid van Minze Homeflow (uroflowmetrie + plasdagboek) in hun winkels te vergroten en door elektronische vragenlijsten zoals IPSS, IIEF en MSHQ digitaal beschikbaar te maken via ons online clinician portal. Verschillende urologen verwelkomen dit initiatief en sturen hun meest dringende patiënten naar de GOED Thuiszorgwinkels om een uroflowmeter op te halen. Zo kunnen urologen hun patiënten op afstand opvolgen en houdt dit de wachtlijsten na de COVID-19 beheersbaar. Ook de Belgische federale overheid helpt door teleconsultaties terug te betalen om de continuïteit van de zorg de garanderen. Ook in Nederland maakt de overheid budget vrij voor de versnelde implementatie van digitale toepassingen.

Als dit ook u als uroloog zou kunnen helpen, laat het ons alvast weten! Wij doen wat we kunnen om Homeflow zo snel mogelijk beschikbaar te maken.

For the English version click here

Previous Article
Comment Minze Homeflow et la Télésanté aident les urologues pendant la crise COVID-19
Next Article
How Minze Homeflow and Telehealth is helping urologists during the COVID-19 crisis